Denggi Berdarah.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah masuk 2015 dah ha. lamanya tak update belogkesayangansaye ni. hm.lepas je SPM tyra kena kayap. okay tu nanti aku cerita pasal kayap. sekarang nak cerita tentang penyakit yang semakin berleluasa di negara kita iaitu DENGGI!!

gambar encik gugel
Aboh aku baru lepas keluar ward Hospital Sultan Haji Ahmad Shah hari Jumaat baru ni. sebab denggi lah. ye sebab denggi.

Masa dekat Hospital Jerantut haritu orang duk sibuk kata minum air jus pucuk betik la ape la. hm last last platelet darah tinggal 4 je.daripada 64.Normal 150. so Aboh aku tinggal 4 je. gusi dah keluar darah dah. Mau tak risonye aku ni.


Lepastu masa dekat HoSHAS tu, naik 12 or berapa tah. tetiba turun balik 3. nyaris masuk ICU kauuu haaa. lepastu one of the doctor pakar suruh check balik semula. haa tak turun. 10 je platelet Aboh tuu.
Mama pun suruh stop minum jus pucuk betik tu sebab uncle cakap dia akan turunkan  dulu platelet darah baru naik. ngkorang paham ke aku cakap ni? ke tak paham? sebab bahasa melayu aku kat sekolah D je sokmo -,- hahahaha

Sekarang dah makin menaik. so, Aboh berehat je dekat rumah.

The conclusion is, kalau demam denggi ni, minum air banyak banyak. kalau boleh satu kotak tu minum. haaaa. insyaAllah baik.

Doctor yang merawat Aboh tu cakap :

you mau mati ke you mau minum?


sumpah kelako. tapi sentap gak aaa. hahaha. tiap kali doctor tu lalu mesti Aboh pegang botol air takut kene marah. hahahahaha.

nanti I cerita pasal kayap pulak okehhh uolzzz. nanti tu entah bile lah ye hahaha